Hej på er! 
So far so good på magfronten. Har inte haft ett dugg ont sedan i söndags kväll vilket är ljuuuuvligt! Maten går riktigt bra faktiskt, gäller bara att komma ihåg mellanmål. Inte van vid att äta såhär ofta men det blir väl rutin snart. 
 
Jag har precis mumsat i mig pannbiff, potatis, sås, lingon och inlagd gurka. Är så lycklig över att maten blir god trots frånvaro av lök m.m.! Recept på pannbiffen kommer här:
 
600 g nötfärs
1 ägg
Kalvfond (Bongs fonder är tillåtna)
Tamari
Chiliflakes
Paprikapulver
Salt
Peppar
Gräslök (vilket är okej!)
 
Blanda alla ingredienser i en bunke. Jag mätte inte upp alla kryddor men ca 1 msk fond och tamari skulle jag tro att det blev. Gräslöken klippte jag i små bitar och sen provstekte jag lite färs för att se om smaken var bra. 
Forma sedan till biffar (jag fick ihop 13 ganska små biffar) och stek på medelvärme tills de är genomstekta/den stekgrad du vill. 
 
Jag gjorde även en sås i pannan (utan att diska emellan) på laktosfri grädde+lite lättmjölk, kalvfond, tamari och lite maizena-redning. Maizena fick jag visst inte äta förrän om minst två veckor då det innehåller maltodextrin men missade det. Tog iallafall väldigt lite innan jag kom på det! Såsen tjocknar ju ändå eftersom det är grädde. 
 
Är verkligen lätt att missa sådana ämnen som jag aldrig reagerat på förut, men förhoppningsvis slipper jag magont ändå! 
 
Det som är viktigt att tänka på när det gäller FODMAP är att även om jag skulle få i mig otillåtna livsmedel så förstörs inte hela behandlingen. Visst, jag lär få lida av lite magproblem under den dagen/dagarna efteråt men som min dietist sa: det kommer komma dagar då det inte går att undvika allt och du kommer åka iväg/gå på kalas eller vad som helst. Du ska njuta av livet trots IBS och trots behandlingen! 
 
Med det sagt: no guilty feelings! 
 
 
FODMAP, IBS, behandling, diet, pannbiff,

1 kommentarer

Anonym

28 Aug 2014 09:29

Bra jobbat! Får se om det blir Fodmap här hemma också 😊

Kommentera

Publiceras ej